måndag 18 mars 2013

Vägval här i Livet!

Kriminalitet. Det befinner sig över allt på vår moder jord. Ett yrke för alla, i alla åldrar. I det här yrket blir det aldrig tal om arbetslöshet. Det finns alltid jobb, för alla som vill. Från unga gatukrigare, till gamla erfarna vargar, som har kämpar som mot en ständig kall mager vinter, mot hungern. De här människorna vet hur man överlever. De jobbar 24 timmar om dygnet och de är bra på det. Många av dem lever under ständigt hot och kan aldrig vända någon ryggen. Många tar avstånd från kriminella personer. De blir ofta utfrysta ur samhället, för deras val i livet. Det många glömmer är att: Inte många blir kriminella för skojs skull. Bakom varje individ gömmer sig en unik historia bakom. Historier och erfarnheter som inte många har. Missförstå mig inte: Jag tycker att kriminalitet är ett problem som måste lösas. Men för att göra det så måste folk runt omkring få en ny insyn och förståelse i allt. Det finns väldigt mycket inom kriminaliteten som man kan skriva om. I dagens inlägg så ska jag vända mig mot en stor grupp. En grupp som är väldigt bra att vända sig till först och främst, just för att inom den här gruppen, så har många en chans att vända och tänka i nya banor, på grund av att de ofta inte kommit så långt i sin kriminella karriär än: Ungdomar.

Så, vem är jag till att sitta här och skrva om kriminalitet? En random anonym kille sitter bakom en dator och tror sig veta saker. Jag kan väl börja såhär: jag har aldrig varit tungt kriminell själv. Jag har varit lite mer av en "hobby kriminell". Jag har gjort lite av allt genom åren, men aldrig varit med i gäng eller sysslat med grov kriminalitet. MEN, jag har gjort det som är väldigt viktigt att komma till insikt med. Att bryta mönstret, och inse att det är fel väg. Ni MÅSTE tänka på att det är inte en fråga OM ni kommer bli tagna. Det är en fråga om NÄR. När det sker, och ni blir dömda: så blir det plötsligt en annan grej. Det blir svårare att ta sig ur. Anledningen är att ni har brott i belastningsregistret, vilket gör att ni kommer få det mycket tuffare, gällande att få jobb och andra saker.

Jag började komma till insikt när jag kom i en situation på ett tåg. Jag köpte en barnbiljett på grund av att jag inte hade råd med vuxenbiljett (jag var då 21 år). Jag hade en väska med mig, med varor. Konduktören kom och frågade efter biljetten. Jag visade den som jag brukar, och tänkte inte mer på det. Helt plötsligt hör jag han säga: Jag får se din legetimation. Jag sa att jag inte hade någon med mig. Då bad han mig mitt personnummer. Jag kunde inte tänka, jag var chockad över att han frågade mig. Ingen hade gjort det innan. Så jag sa: jag är 21 år. Han sa: Du kommer få en böter på 1000 kronor. Sammarbetar du inte, så har jag rätt att tillkalla polis. FUCK! tänkte jag. Jag sa: nej det är lungt, ge mig böter bara, så hoppar jag av på nästa station. Det enda som ekade i mitt huvud var: POLIS!. Jag fick mitt böter, och smet snabbt av tåget. Då fattade jag: Det är så fruktansvärt enkelt att bli tagen. Jag började förstå att kriminalitet inte var något för mig.

Jag vet att livet kan vara jävligt tufft, och man känner sig inträngd i ett hörn av samhället ibland. Man kan känna sig besviken på väldigt mycket här i världen. Jag vet också att det är tufft för oss unga nu. Det är tunnt på arbetsmarknaden, konstiga lagar och allt det där. Men livet har så mycket att ge. Många försörjer sig kriminellt för att för att de känner en stor besvikelse på allt. Många vill känna att de är rebeller, och pissar på allt som är fel. Jag håller med, man ska inte bara sitta ner och titta på om saker är fel. Jag respekterar tanken och förstår att ni vill göra något. Men kriminalitet är inte svaret. Ni kan göra nytta på andra sätt. Ni vet vad ni tycker är fel, ni har era åsikter. Ni kan nå ut på andra sätt: Som en blogg eller musik tillexempel.

Så skänk er själv tanken! Hur vill ni leva? Se framför er, att ni gör ett val nu. Ni väljer att lägga ner allt. Ni börjar söka jobb/ sköta skolan och tar vara på de människorna ni älskar runt omkring er. Kanske har du en pojk/flickvän? Ge henne all tid du la på kriminalitet innan, visa att du älskar henne/han. Dina vänner och familj bryr du dig om. Folk börjar vilja va runt omkring dig, människor som uppskattar dig. Som ringer dig utan att be om en tjänst. Helt plötsligt har du jobb, en partner som du älskar, och mäniskor som du känner dig trygg med. Jag säger inte att du är en dålig människa nu, bara för att du kankse gör val som jag gjorde innan i livet. Du är bra även nu, men du har mer att få ut av det här livet.

Tänk er för och tänk efter på riktigt hur ni vill leva era liv!.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar